Compositie bepalen en model vrijstaand maken
Voordat we aan het leuke werk gaan starten, moeten we eerst wat technische zaken regelen.
We maken een nieuw canvas aan, waarin we het model plaatsen. Het is belangrijk de afmeting en resolutie vooraf te bepalen. Waar en hoe groot wil je je werk publiceren? Voor drukwerk gebruik je een minimale resolutie van 300dpi. Indien het beeld alleen op een beeldscherm gebupliceerd wordt, is een resolutie van 72 of 96 dpi al voldoende. Maar denk eraan: Je kunt je foto of bestand nooit zonder kwaliteitsverlies vergroten, dus werk met zo'n hoog mogelijke resolutie. Hier is gekozen voor een spread formaat. Dit benadert een opengeslagen magazine: A3-formaat.
Voor dit werkbestand is gekozen voor een zwarte achtergrond, omdat er een avond of nachtscène gemaakt gaat worden. De kleur die je kiest, is afhankelijk van het beeldmateriaal dat je hebt of de sfeer, die je wilt creeren.
Na het plaatsen van het model bepaal je de kleurtoon, belichting en gradaties van het model. In Photoshop zitten een aantal handige gereedschappen, die de kleurintensiteit van de foto sterk kunnen manipuleren. Dat is nodig, omdat de kleurtoon van verschillend beeldmateriaal soms niet goed bij elkaar past. Denk aan foto's die gemaakt zijn met helder zonlicht, geel kunstlicht of juist een blauwe gloed hebben van UV of schaduw.
Deze gereedschappen zijn te vinden onder [Image > Adjustments >]. In dit menu zijn de meeste gereedschappen gerangschikt. Hier enkele voorbeelden:
Brightness / Contrast |
Exposure |
Levels |
Shadows / Highlights |
Color Balance |
Curves |
Laat je niet afschrikken door al deze technieken. Experimenteer gerust! Je kunt niets beschadigen. Maar werk altijd op een kopie van de originele foto!
Tot zover de technieken om de foto goed in kleurbalans en contrast te krijgen.
Dupliceer nu het model in je canvas. Zodat altijd de originele basis blijft bestaan. In een later stadium heb je hier elementen uit nodig.
Knip je model uit, zodat het vrij komt te staan van de ondergrond. Maak nu een nieuwe laag aan voor het schilderen van de huid. Benoem elke laag, zodat je later makkelijk de diverse lagen kunt beheren.
Kies het schildergereedschap met de juiste penseelgrootte. Je schildert in transparante lagen (dekking varierend van 8% tot 25%) over de bestaande foto heen, om de huid zacht en glad te maken. De kleur kies je door middel van je pipet. Zodoende krijg je een kleurenpalet dat de natuurlijke kleuren van de huid behoud.
Origineel Na bewerking |
Door gebruik te maken van het 'kloon-gereedschap' kun je gemakkelijk storende elementen verwijderen. In deze foto heb ik bijvoorbeeld de oorbel verwijderd, door er haar bij te 'klonen'.
Nu de huid 'glad' is, kunnen we een stap verder. De volgende blog zal het plaatsen van de tatoeage behandelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten