maandag 30 april 2012

'The art of retouching' [6/10]



Digitale lipstick...

De ogen zijn verreweg de belangrijkste onderdelen van het gezicht om in een digitaal schilderij te bewerken. Maar de mond en lippen mogen we zeker niet vergeten. 

Een klein stukje geschiedenis:

Eén van de oudste schoonheidsmiddelen gebruikt door vrouwen is wel lippenstift. Bijna dagelijks accentueert
 elke vrouw haar lippen. Maar waarom eigenlijk?

Het oudste bewijs van lippenstift is 5000 jaar geleden al gevonden. 
Cleopatra liet haar diep rode lippenstift maken van vermalen karmijnkevers!
Koningin Victoria verbood make-up, omdat het volgens haar alleen door prostituees gebruikt werd. Het was zelfs verboden om make-up te dragen voordat een vrouw getrouwd was, dit om te voorkomen dat een man verleid zou worden door een vrouw die uiteindelijk minder knap was als hij gedacht had.

Maar... terug naar het nut van lippenstift.

De meeste lipstick is rood of roze van kleur wat seksuele opwinding doet vermoeden. Het bootst een hogere doorbloeding na, waardoor de lippen (van nature) roder worden. Dit heeft een hoge aantrekkingskracht op mannen (alhoewel maar weinig mannen hier bewust van zijn). Dus de rode kleur is een subtiele manier om een man te verleiden door in te spelen op zijn onderbewustzijn. Rood is de kleur van opwinding en passie.

Naast rood, zijn er tegenwoordig nog honderden kleuren beschikbaar in lippenstift. Het dient niet alleen meer als verleiding, maar vooral om te laten zien dat de vrouw aandacht besteed aan haar uiterlijk. Ze laat de kleur overeen komen met haar oogschaduw, kleur ogen of zelfs haar complete outfit. 

Met deze kennis gaan we te werk in het digitale schilderij: 'Sparkling Nightlife'.

Een blik op ons model:
Vóór bewerking
In voorgaande bewerkingen hebben we de ogen zwaar geaccentueerd, waardoor de lippen nu een beetje vlak lijken in het werk.
In het resultaat hieronder, heb ik de mond groter gemaakt, zachter van vorm, roder van kleur en glanzender.

Na bewerking
Subtiliteit is hier wel op z'n plaats. Het gezicht is al snel uit balans, als je de mond op een verkeerde manier bewerkt. Daardoor gaat het nep lijken. Alsof de mond er los op geplakt is. Je krijgt dan een soort Annoying Orange. Dus wees geaarschuwd!




Nu is het gezicht helemaal af. In de volgende blog gaan we het model in een nieuwe omgeving plaatsen.
Lipstick




dinsdag 24 april 2012

'The art of retouching' [5/10]


Ogen en wenkbrauwen accentueren

De ogen zijn het belangrijkste communicatie-middel in een portret. 'Ogen spreken boekdelen', wordt dikwijls gezegd. Emoties en verhalen worden visueel geuit via de ogen. Besteed daarom extra aandacht aan het verfijnen van de ogen.

Vrouwen gebruiken make-up, zoals mascara en oogschaduw, om hun ogen groter te laten lijken en sprekender te maken. Hiermee trekken de vrouwen alle aandacht! In Photoshop kunnen we dit effect nabootsen of zelfs overdrijven.

In de volgende serie screenshots zie je, hoe ik in een paar simpele stappen, de ogen geaccentueerd heb. Maar ook hoe de wenkbrauwen dunner zijn gemaakt.

Stap 1
Basisfoto.

Stap 2
Kleur aanbrengen als oogschaduw en wenkbrauw opnieuw tekenen.

Stap 3
Haar voor de ogen verwijderen en scherper maken.Een gedeelte van het rechter oog is gekloond op het linker oog.Houdt licht inval in beide ogen gelijk.

Stap 4
Oogleden tekenen en extra mascara aanbrengen.
Ook het potloodlijntje aan de onderzijde van het oog is belangrijk.
Glitters aanbrengen op de oogleden.

Stap 5
De iris voorzien van blauwe kleur.
De iris extra accentueren met fijne lijnen.
Hooglichten aanbrengen.

Het is belangrijk, om ook in dit project te werken in lagen. Op deze manier kun je transparant de kleuren opbouwen. Speel ook met de dekkingsgraad van je penselen. Omdat de accenten om de ogen subtiel opgebouwd moeten worden, moet elke penseelstreek die je met je Bamboo pen zet raak zijn. Als je nieuwe wimpers teken, speel dan ook met de druk op de pen. Hoe harder je drukt, des te dikker de lijn wordt.

De aparte lagen voor de bewerking van de ogen heb ik een aparte map geplaatst. Zo ook de andere onderdelen van het portret, zoals de mond en het haar.
Wissel je pendruk af om met de dikte van je penseel te varieren.
Spray
Voor het glitteraccent op de oogleden gebruik je een 'spray-brush'.
Het meest belangrijke onderdeel van het gezicht is nu bewerkt. Als kijker, richt je oog direct op de ogen van de geportretteerde. Dus Zorg ervoor, dat de ogen jouw verhaal vertellen. Laat de ogen spreken!

In de volgende blog wordt de mond behandeld. Daarna, gaan we op zoek, naar de juiste achtergrond voor ons model.




zondag 22 april 2012

'The art of retouching' [4/10]

Tatoeage plaatsen met 'warp'

Plaats in het werkbestand de tatoeage in een nieuwe laag. Benoem deze laag [Tattoo], zodat de opbouw van je werk gestructureerd verloopt. Als straks het bestand opgebouwd is uit 30 lagen, weet je echt de inhoud niet meer van bijvoorbeeld laag 5 en 23!

De dekkingsmodus van de laag stel je in op [multiply], zodat de tatoeage zich verenigt met de foto.

Laagmodus 'multiply' om de tatoeage te verenigen met model

Daarna pas je de dekkingsgraad aan. In dit voorbeeld, staat deze op 70%.

Gestructureerd werken in lagen

Nu komt het erop aan. De tatoeage moet mee lopen in dezelfde richting als de arm van het model.
Dit doen we door middel van [Free Transform]. Draai de tatoeage, verplaats en schaal deze tot het juiste formaat.
Nu staat de tatoeage op de juiste plek, maar vormt nog geen eenheid met de arm. Het lijkt nog een vlak plakplaatje. Met hetzelfde gereedschap [Free Transform] kiezen we nu de optie [Warp]. Deze kun je snel bereiken via [ctrl+T] + [rechter muistoets] als je werkt in de laag [Tattoo]. Er ontstaat nu een grid met hendels over de tatoeage. In dit grid kun je de vorm bewerken: Opbollen, uithollen, vervormen, enzovoort.
De functie 'warp' eindeloos vervormen 


Wanneer de tatoeage op de gewenste plaats staat, kunnen we nog enkele trucs uithalen om de tatoeage levensecht te maken: Selecteer op de bovenzijde van de arm en onderzijde van de arm twee gebieden (parallel aan de bolling van de arm). Verzacht de randen van de selectie met zo'n 100 pixels en voer dan de filter [Gaussian Blur] uit. Experimenteer met de hoeveelheid pixels, totdat het lijkt of de tatoeage out of focus lijkt. De focus ligt immers op de ogen en niet op het lichaam.

Nu ligt de tatoeage op de juiste plek, maar bedekt ook de hand, die erover heen ligt. We kunnen dit op twee manieren oplossen: Gebruik maken van het gummetje is een optie, maar ik kies hier er voor om de hand over de tatoeage heen te zetten. Knip vanuit de originele foto laag de hand uit en plak deze in een nieuwe laag over de tatoeage. Ga secuur te werk!
Als laatste kun je in een transparante laag tussen [hand] en [tattoo] kun je een schaduw schilderen. Het resultaat is een realistisch tatoeage!


In 3 stappen een realistische tattoeage

Het eerste 'special effect' hebben we nu bereikt! In de volgende blog behandelen we het belangrijkste focuspunt: De ogen!

zaterdag 21 april 2012

'The art of retouching' [3/10]


Compositie bepalen en model vrijstaand maken

Voordat we aan het leuke werk gaan starten, moeten we eerst wat technische zaken regelen.

We maken een nieuw canvas aan, waarin we het model plaatsen. Het is belangrijk de afmeting en resolutie vooraf te bepalen. Waar en hoe groot wil je je werk publiceren? Voor drukwerk gebruik je een minimale resolutie van 300dpi. Indien het beeld alleen op een beeldscherm gebupliceerd wordt, is een resolutie van 72 of 96 dpi al voldoende. Maar denk eraan: Je kunt je foto of bestand nooit zonder kwaliteitsverlies vergroten, dus werk met zo'n hoog mogelijke resolutie. Hier is gekozen voor een spread formaat. Dit benadert een opengeslagen magazine: A3-formaat.

Voor dit werkbestand is gekozen voor een zwarte achtergrond, omdat er een avond of nachtscène gemaakt gaat worden. De kleur die je kiest, is afhankelijk van het beeldmateriaal dat je hebt of de sfeer, die je wilt creeren.
Na het plaatsen van het model bepaal je de kleurtoon, belichting en gradaties van het model. In Photoshop zitten een aantal handige gereedschappen, die de kleurintensiteit van de foto sterk kunnen manipuleren. Dat is nodig, omdat de kleurtoon van verschillend beeldmateriaal soms niet goed bij elkaar past. Denk aan foto's die gemaakt zijn met helder zonlicht, geel kunstlicht of juist een blauwe gloed hebben van UV of schaduw.
Deze gereedschappen zijn te vinden onder [Image > Adjustments >]. In dit menu zijn de meeste gereedschappen gerangschikt. Hier enkele voorbeelden:

Brightness / Contrast
[Brightness / Contrast] is verreweg de simpelste manier om je foto te verbeteren. Een foto kan soms vlak zijn, waardoor deze niet spannend is om naar te kijken. Door het contrast te verhogen, kun je dit verbeteren. Door het contrast te verhogen, worden vaak de 'witten' donker of grijs. Die kun je met Brightness weer corrigeren.

Exposure
[Exposure] bootst de belichting van je fotocamera na. Soms is het mooi om je foto een of twee stops over te belichten. Of juist onderbelichten. Dit kun je hier nog doen. Fotografen die hun foto's in RAW maken, kennen deze functie ook. In RAW zijn er nog véél meer mogelijkheden met een betere kwaliteit en beheer. Maar dit is een goed alternatief.

Levels
[Levels] is een gereedschap in Photoshop, die de helderheid van een beeld kan verleggen en strekken. Het geeft de mogelijkheid om de helderheid, contrast en toonbereik aan te passen door het opgeven van de locatie van de volledig zwarte, compleet witte en middentonen in een histogram. Aangezien elke foto een uniek histogram heeft, is er geen enkele manier of stelregel om de niveaus aan te passen voor al uw foto's. 


Shadows / Highlights
[Shadows/Highlights] is een specifiek gereedschap, dat het mogelijk maakt om accenten te leggen op schaduwen en hooglichten. Ook hier zijn geen stelregels of standaard instellingen voor een foto. Elke foto is uniek en kun je aanpassen naar eigen smaak. Het is een kwestie van experimenteren








Color Balance



[Color Balance] geeft de mogelijkheid om de foto op 3 niveaus aan te passen. Is je foto te koel of juist te warm? Schuif in dit menu aan de regelaars en maak de foto meer in balans. Je kunt hiermee ook juist overdrijven om een expressief of abstract beeld te krijgen. Maar bij een uitgebalanceerde foto, zit er in de schaduwen meer blauw, terwijl de hooglichten soms wat geel kunnen gebruiken. De middentonen houd je in balans.

Curves
[Curves] is het meest krachtige en flexibele gereedschap om beelden te transformeren. Maar daardoor is het ook de meest intimiderende. Fotografen schilderen met licht. Licht is nodig om uberhaupt te fotograferen. Met licht toon je kleur en contrast. Maar licht doet ook afbreuk aan deze twee componenten. Het beinvloeden van de tonale cuven geven elke foto zijn eigen karakter. Als je eenmaal door hebt hoe de curven werken, is het mogelijk om 'andere' belichtingen na te bootsen, zonder ooit een nieuwe foto te maken. 


Laat je niet afschrikken door al deze technieken. Experimenteer gerust! Je kunt niets beschadigen. Maar werk altijd op een kopie van de originele foto!
Tot zover de technieken om de foto goed in kleurbalans en contrast te krijgen.
Dupliceer nu het model in je canvas. Zodat altijd de originele basis blijft bestaan. In een later stadium heb je hier elementen uit nodig.
Knip je model uit, zodat het vrij komt te staan van de ondergrond. Maak nu een nieuwe laag aan voor het schilderen van de huid. Benoem elke laag, zodat je later makkelijk de diverse lagen kunt beheren.
Kies het schildergereedschap met de juiste penseelgrootte. Je schildert in transparante lagen (dekking varierend van 8% tot 25%) over de bestaande foto heen, om de huid zacht en glad te maken. De kleur kies je door middel van je pipet. Zodoende krijg je een kleurenpalet dat de natuurlijke kleuren van de huid behoud.

Origineel                                        Na bewerking
Door gebruik te maken van het 'kloon-gereedschap' kun je gemakkelijk storende elementen verwijderen. In deze foto heb ik bijvoorbeeld de oorbel verwijderd, door er haar bij te  'klonen'.

Nu de huid 'glad' is, kunnen we een stap verder. De volgende blog zal het plaatsen van de tatoeage behandelen.




donderdag 19 april 2012

'The art of retouching' [2/10]

Beeldmateriaal kiezen en starten

Je hebt een plan of een idee, wat je wilt gaan maken. De inspiratie kan starten bij een modelfoto die je hebt, maar ook bij een omgeving of object. Het begint allemaal met de keuze en het zoeken van de juiste beelden voor het verhaal, dat je wilt vertellen. In dit geval is het uitgangspunt een modelfoto die ik in de studio heb gemaakt, maar waarbij de omgeving leeg en nietszeggend is. De foto is gemaakt tegen een zwarte ondergrond, waarbij de belichting saai is. Maar het model is uitermate geschikt voor retouchering in Photoshop.

Bokéh achtergrond en tribal voor tatoeage

Nagels en ring als accessoires en de modelfoto

Naast goed beeldmateriaal, heb je ook goed gereedschap nodig. Fotobewerking is erg moeilijk om uit te voeren met de muis. Een goed tablet met drukgevoelige pen is dan ook een vereiste!
Ik maak gebruik van een tablet van Wacom: Bamboo. Deze reageert snel en nauwkeurig.


Wacom Bamboo

'In the old days' retoucheerde men modelfoto's met de airbrush en acrylverf. De huid werd hiermee zachter, kapsels en lippen voller en de ogen sprankelend gemaakt. 
Met de digitale pen en de juiste 'settings' in Photoshop, gaan we het airbrush-effect nabootsen.

Airbrush

Aan de slag in Adobe Photoshop

In de komende blogs leg ik in stappen uit, hoe het beeld 'Sparkling Nightlife'  tot stand is gekomen. Niet elke handeling wordt tot in detail beschreven, maar aan de hand van beeldmateriaal wordt duidelijk, hoe het beeld is opgebouwd.


Alle foto's zijn verzameld. Nu aan de slag in Photoshop. Tijdens het proces van foto-retouchering ontstaan er vaak weer nieuwe ideeen, waar extra beeldmateriaal voor nodig is. Laat dat ook gebeuren! Dat maakt het werk creatief. Zie het als een schilderij. De mogelijkheden zijn onbeperkt, dus laat je fantasie de vrije loop!




woensdag 18 april 2012

'The art of retouching' [1/10]

Model retouchering in Adobe Photoshop



2012 beeeld   |  art & design

'Sparkling Nightlife'   beeeld   |   art & design
Het retoucheren van modellen is waarschijnlijk één van de meest populaire toepassingsgebieden waar Adobe Photoshop op grote schaal voor wordt gebruikt. Er zijn twee eenvoudige redenen voorTen eerste, Photoshop biedt een ruim scala aan geavanceerde tools om de huid en het haar glad te strijken, lichaamsverhoudingen te optimaliseren en prachtige details te benadrukken. Ten tweede, als je enige ervaring met Photoshop hebt, is het gemakkelijk om de basis te leren en snel zeer indrukwekkende en mooie resultaten te produceren.
Uiteraard is model-retouchering een heel bedrieglijk kunst. De meesters van Photoshop creëren illusies, die moeilijk van de werkelijkheid te onderscheiden zijn. Tenzij u zowel de originele foto en het uiteindelijke resultaat in direct met elkaar kunt vergelijken. Sterker nog: Elke dag zien we perfect geretoucheerde modellen en sterren online en offline die er in het echte leven net iets anders uitzien.


model
Originele modelfoto
In de komende blogs leg ik stap voor stap uit, hoe het bovenstaande beeld 'Sparkling Nightlife' is ontstaan. Aan de hand van screenshots, foto's en begeleidende tekst neem ik je mee in de wondere wereld van Adobe Photoshop.


Meer foto's en 'digital-art' vind je op Flickr of beeeld | art & design.

zondag 8 april 2012

She'Bang! - Post-production by beeeld | art & design