woensdag 30 mei 2012

'The art of retouching' [8/10]


De achtergrond plaatsen...

We hebben gekozen voor een achtergrond:

Stockphoto: Bokeh achtergrond

We gaan aan de slag met de achtergrondfoto. Eerst bewerken we de basisfoto voordat we deze plaatsen in ons werkbestand, achter het model.
De vorm van de glinstering werkt goed, maar de kleuren zijn nog te verzadigd en passen niet bij de ingetogen kleuren van het model.


In het menu 'Color Balance' in Adobe Photoshop kunnen we door middel van het toevoegen van meer geel en minder helder blauw en rood, kunnen we de kleuren dempen.
Als dit nog niet het gewenste resultaat biedt, kunnen we ook de werken met een foto kleurenfilter.


Dit gereedschap legt een filter over het bestand heen, waardoor kleuren warmer, koeler of vervreemdend veranderd kunnen worden tot groen of paars.
Houdt 'Preserve Luminosity' aangevinkt. Anders dempt het ook het licht en verlies je het contrast in de foto.

Nu zijn de kleuren aangepast naar wens, maar ziet het er nog wat onnatuurlijk uit, doordat de gehele foto met de wazige glinstering is gevuld.
Daarom maken we een aparte laag aan en schilderen met zwart en een groot penseel over de bokeh-achtergrond heen. Zorg er voor, dat de dekking op zo'n 20% staat. Hierdoor houd je de controle en vaagt de achtergrond langzaam weg. Hieronder het resultaat:


Je ziet, dat ik de foto heb gekloond, zodat ik de foto wat kan oprekken. Speel hier mee naar eigen inzicht, tot je de juiste balans hebt gevonden.

Nu is de achtergrond klaar en kunnen we ons model ervoor plaatsen.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Nu mist de achtergrond nog wat dynamiek en samenhang met het model. Om 'Stap 3' te bereiken gaan we nog wat 'special effects' toevoegen. Dit doen we met ons 'penseel' en een 'lichteffect brush'. Er zijn heel wat bijzondere vormen van penselen te vinden in de standaard bibliotheek van Adobe Photoshop. Ook zijn diverse plug-ins te downloaden, zodat je je penselen kunt uitbreiden.



Zie detailfoto 'special effect':


In deze foto, zie je dat ik heb gewerkt met verschillende penselen om een 'bijzondere' sprankeling toe te voegen aan de bokeh achtergrond.

In de volgende blog gaan we het haar van het model styleren door te schilderen. Hiervoor komt onze Wacom Bamboo volledig tot zijn recht en kunnen we de 'puntjes op de i gaan zetten'.

woensdag 9 mei 2012

'The art of retouching' [7/10]

Een Bokeh achtergrond...

Wat is bokeh eigenlijk?

De term bokeh is afkomstig uit het Japans en wordt gebruikt om de esthetische kwaliteit van onscherpte uit te drukken. Bokeh is dus een beschrijving van het onscherpe gebied in een foto. Een goede bokeh of een slechte bokeh wil zeggen: de onscherpe voorgrond en/of achtergrond van die foto is mooi of niet mooi weergegeven. 
Het is de vorm en de aard van de verstrooiingscirkels die de kwaliteit van de bokeh bepalen. Bij veel duurdere objectieven is de bokeh romiger dan bij de goedkopere modellen en levert daardoor een veel mooier beeld.
Er zijn duizenden foto's te vinden als stockfoto. Hieronder enkele voorbeelden:


pink hearts

light

balloon

Summer


square


round



Zelf je eigen bokeh maken
Niet elke fotograaf weet het, maar je kunt de vorm van de bokeh wijzigen. Zo kun je in je achtergrondonscherpte bijvoorbeeld hartjes of sterretjes terug laten komen in plaats van de gebruikelijke rondjes of hoekige diafragmaringen.
In deze video zie je hoe je zelf je eigen bokeh kunt maken voor je foto's. De vorm van je bokeh zul je vooral terugzien in kleine lichtpuntjes in je foto. Een bijzondere kunstvorm om iets bijzonders van je foto te maken.